Vint​hers

læse med hest

”Læse med hest” er et helt nyt koncept. 
Det går ud på at lave læseindlæringsøvelser sammen med en hest. 

Jeg har opdaget, at det er enormt effektivt at inddrage dyr i læseundervisningen, da børnene kommer helt væk fra det miljø, hvor læsningen ikke er lykkes. De kommer altså væk fra et bord og en stol. 

I ”Læse med hest” bruger jeg lidt tid på at opbygge en fortrolighed mellem barn, forælder og hest. I min læseundervisning bruger jeg den islandske hest Eldur. Han kan en masse tricks. Når jeg spørger: ”Er mor eller far sød?”, så ryster han på hovedet. Eldur kan give hov. Barnet strigler Eldur mens hård, kort, lang vokal indlæres med striglebevægelser. Eldur trækkes ind i områder med bogstaver, som skal læses af barnet. På den måde knyttes der samarbejdsbånd mellem hest og barn. 

Når dette bånd er etableret, kan en øvelse være at barnet sætter sig op på hesten og staver ord, mens hesten går. Mange børn og såmænd også voksne med læsevanskeligheder har problemer med korttidshukommelsen. Her har jeg udviklet en metode, der kan fremme korttidshukommelsen i forhold til at huske stavelser, når man sidder på hesten, hvilket har vist sig at have en varig virkning, også når barnet er kommet af hesten og skal huske stavelser i en skolehverdag. 


Det bemærkelsesværdige med heste er, at de har en meget veludviklet empatisk evne som langt overgår menneskets. Idet de er flugtdyr, er det vigtigt for dem, at der er ro i flokken. Derfor vil uønsket ændret adfærd i flokken afkodes øjeblikkeligt og uro forsøges dæmpet med kropssprog og indre ro. Ikke rationel uro i flokken gør det nemlig vanskeligt at spotte eventuelle rovdyr. Heste kan derfor hjælpe børn, der mærker uro indeni, når de skal læse, med at finde ro. 

Hvis forælder og barn slet ikke har lyst til at arbejde med: ”Læse med hest”, så bruges denne metode selvfølgelig ikke. Selv om jeg har en meget fredelig hest til formålet, så er det et stort dyr, som kan virke voldsomt for nogle i mødet, og det er helt okay. Læseindlæringen kan foregå på mange andre måder.

Eldur er en ældre islandsk hest, som bare elsker at være til rådighed, når vi laver alle disse sjove lege med ham.

Se udsendelsen fra TV MidtVest den 13. juni 2019

Et læseforløb og/eller et skriveforløb?

Læs mere omkring et læse- og skriveforløb.

Du er også altid velkommen til at kontakte mig, for en snak om dine/dit barns udfordringer. 

Læsning

Fire moduler: 
Fra bogstavernes navn, form og lyd hvorefter vi bevæger os op af læsetrappen og får læserutinen!

Læs mere
Stavning

To kurser:
Vi starter med at lære én ny ting ad gangen og gradvis øger sværhedsgraden. På Kursus 2 får vi styr på ordenes hændelser og tre ordkategorier.

Læs mere
Gratis læsetest

Inden du eller dit barn begynder et læseforløb, tilbyder jeg en gratis læsetest.Den skal afklare, hvilke behov der er i forhold til læseindsatsen, så vi starter på det rette sted og du kun betaler for det, der er behov for.

Bestil tid til gratis læsetest

Vinthers

Øster Lemvej 5

6940 Lem

Tlf.: 2164 8368

kontakt@vinthers.net

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

NYHEDSBREV